Abdul

Een terreinmeester uit duizenden bij Sparta 25

Een terreinmeester uit duizenden bij Sparta 25

Elke woensdagavond is hij te vinden in de spelersruimte van Sparta 25 in Beek en Donk. Hij is daar terreinmeester en heeft verantwoordelijk werk. We hebben het over Abdulwahab Hasan. Hij houdt de ballenruimte bij. Zorgt dat iedereen ballen heeft. Dat de ballen na de training weer opgepompt worden. Houdt de kleedruimtes netjes. Maakt de velden klaar. Abdul heeft zich in de korte tijd dat hij bij Sparta 25 vrijwilligerswerk doet onmisbaar gemaakt.

Abdul, jij bent duidelijk geen Nederlander van geboorte. Waar kom jij vandaan?

Ik ben 37 jaar geleden geboren in Saoedi Arabië. Heb daarna in Jemen gewoond en toen weer in Saoedi Arabië. Saoedi Arabië was op een gegeven moment in oorlog met Jemen en toen ben in met een groep andere mensen, o.a. uit Syrië, via Turkije naar Nederland gekomen. Daar kwam ik terecht in het AZC in Weert. Na 1 jaar en 7 maanden kreeg ik een huis toegewezen in Beek en Donk en daar was ik heel blij mee. Ook mijn vrouw kon toen overkomen. We wonen in de Lange Zwaard. Ik woon nu 4 jaar in Nederland.

In afwachting van een baan doe je nu vrijwilligerswerk bij Sparta 25. Hoe lang doe je dat al?

Dat doe ik nu 6 à 7 maanden. Via Laarbeek voor Elkaar ben ik hier terecht gekomen. Ik vind het fijn werk om te doen. Het is verantwoordelijk werk. Op de trainingsavond zorg ik dat de velden klaar zijn. Ik let er op dat de kleedruimtes netjes zijn en dat er voldoende goede ballen zijn. Op dit moment is de jeugd aan het trainen, maar ik doe dit ook voor de volwassenen. Na afloop van de training neem ik de ballen weer in en pomp de ballen bij als dat nodig is. Ik ruim de kleedruimtes op en maak de velden weer in orde. Tussendoor maak ik met de mensen een praatje en dat is goed voor mijn Nederlands. Ik ben al geslaagd voor de inburgering en vanaf 30 oktober ga Nederlands volgen op het B1 niveau. Dat is in Eindhoven bij het STE. Op zondag word ik ook regelmatig ingeroosterd als het eerste elftal speelt.

Doet je vrouw ook vrijwilligerswerk?

Mijn vrouw zou ook graag vrijwilligerswerk doen. Op een school zou leuk zijn. Zij gaat twee keer in de week in Helmond naar school om Nederlands te leren.

Vind jij de Nederlandse taal moeilijk?

Dat valt eigenlijk wel mee. Ik spreek het hier ook veel als ik aan het werk ben. Sommige mensen spreken dialect en dan heb ik er meer moeite mee.

Kun jij hier aarden in een dorp zoals Beek en Donk. Ik hoor vaak dat mensen liever in een stad wonen, met mensen uit hun eigen land om hen heen?

Dat zou ik niet willen. Ik vind het fijn om in een dorp te wonen. Ik hou van Brabant. Het is hier rustig en mooi. Dat drukke van een stad hoeft van mij niet.

Ik zie dat je geniet van je werk hier en je voelt je er helemaal thuis. Sparta 25 heeft een prima vrijwilliger aan jou. Hopelijk vind je snel een baan die bij je past want mensen in de ICT die kunnen we hier goed gebruiken. Complimenten voor je Nederlands Abdul. Dank voor dit interview.

Ook de mensen van Sparta die met Abdulwahab werken geven aan dat zij zeer tevreden over hem zijn en prettig met hem samen werken.

Nelly de Groot-Cooijmans

 

 

 

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen